NÁROKY Z VÁD BYTU PO KÚPE + inšpirácia, na čo je potrebné myslieť pri tvorbe kúpnej zmluvy
25.10.2022

# nároky z vád bytu po kúpe
# zľava z kúpnej ceny
# odstúpenie od kúpnej zmluvy pre vady
# lehota na uplatnenie vád

NÁROKY Z VÁD BYTU PO KÚPE + inšpirácia, na čo je potrebné myslieť pri tvorbe kúpnej zmluvy
Sú ústanovenia o technickom stave nehnuteľnosti v kúpnej zmluve iba formálnou náležitosťou a odovzdávací protokol v zásade iba "zdrapom papiera"? V prípade našich klientov išlo o podstatné časti dokumentov, na základe ktorých bolo možné posúdiť uplatnenie nárokov z vád kupovanej nehnuteľnosti.
Uvedený súdny spor je dobrým príkladom potreby obozretnosti pri kúpe a predaji nehnuteľnosti:


Oslovili nás klienti, mladý pár s dieťaťom, ktorí si kúpili svoj prvý vysnený byt, do ktorého sa nasťahovali a byt zariadili. V zimných mesiacoch zistili, že v byte sa im začínajú tvoriť plesne, bolo tam vlhko, cítili puch, čo spôsobilo diskomfort v užívaní, nutnosť odstraňovania plesní, maľovanie, pleseň im poškodzovala aj osobné veci. Mali tiež strach o zdravie malého dieťatka a rodiny.

Klienti nevedeli, z čoho plesne opakovane vznikajú, preto si nechali vypracovať znalecký posudok. Znalec posúdil, že pleseň spôsobuje nedostatočná, resp. žiadna tepelná izolácia železobetónového venca pri strope a podlahe, obvodový plášť domu nie je plnoplošne zateplený a okná majú nižšiu kvalitu izolačného dvojskla. Znalec odporučil uskutočniť riadnu tepelnú izoláciu a vymeniť okná, čo by pre našich klientov znamenalo značnú investíciu.  

Otázka klientov znela, či vôbec majú nejaký nárok pri objavení takýchto vád bytu, ak áno, aký, voči komu a ako si tento nárok môžu uplatniť, v akej výške a v akej lehote?

Viac o prípade spolu s odporúčaniami, na ktoré treba myslieť pri tvorbe kúpnych zmlúv, pozrite v priloženom dokumente:

POZRITE SI CELÝ ČLÁNOK V PREHĽADNEJ PDF VERZII TU
Autor: Martina Beňová

Zdieľať: