Obnovenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov
01.09.2022
# bezpodielové spoluvlastníctvo manželov
# obnovenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov


OBNOVENIE BEZPODIELOVÉHO SPOLUVLASTNÍCTVA MANŽELOV

Otázka klientky:
Na základe môjho návrhu súd z dôvodu, že manžel podnikal, zrušil bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Manžel však svoje podnikanie ukončil, je už dlhšie stabilne zamestnaný a momentálne spolu čakáme dieťa, z tohto dôvodu by som rada bezpodielové spoluvlastníctvo manželov „obnovila“, je to možné?

Odpoveď:
Áno, zákon umožňuje obnovenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov v zmysle ustanovenia § 151 Občianskeho zákonníka a to rozhodnutím súdu vydaným na návrh jedného z manželov. Predpokladom obnovenia prirodzene je, že manželstvo ešte stále trvá a že odpadol dôvod, pre ktorý bolo BSM manželov za trvania manželstva zrušené.


Obnovenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov znamená vznik nového bezpodielového spoluvlastníctva manželov, týka sa tak majetku, ktorý nadobudnú manželia po obnovení bezpodielového spoluvlastníctva manželov, nemá vplyv na majetkové vzťahy pred obnovením.

Ako vyplýva aj z rozsudku Najvyššieho súdu SR, sp. zn.4 Cdo 111/2009 „V prípade, ak bezpodielové spoluvlastníctvo bolo súdom zrušené a manželstvo trvá, k jeho obnoveniu, ako to vyplýva z ustanovenia § 151 Občianskeho zákonníka, môže dôjsť len rozhodnutím súdu na základe návrhu jedného z manželov. Zákon vylučuje jeho faktické obnovenie, ako aj jeho obnovenie na základe dohody manželov. Len prejavená vôľa jedného z manželov obnoviť bezpodielové spoluvlastníctvo neznamená, že bez ďalšieho súd takémuto návrhu vyhovie. Úspešnosť či neúspešnosť takéhoto návrhu bude závisieť od okolností konkrétneho prípadu, najmä, či odpadli dôvody, pre ktoré bolo bezpodielové spoluvlastníctvo zrušené, teda, či ten z manželov, ktorý získal oprávnenie k podnikateľskej činnosti, toto oprávnenie stratil alebo nie.“

Autor: Martina Beňová

Zdieľať: